Mi kell egy honlaphoz?

Akár saját vállalkozásod számára szeretnél egy holnapot, akár valamilyen egyéb projektekhez, van néhány dolog, amire mindenképpen szükséged lesz. Bejegyzésünkben sorra vesszük ezeket. 

Domain

Az első döntés amit ilyenkor meg kell hoznod az az, hogy milyen domain alatt szeretnéd viszont látni a honlapod. A domain gyakorlatilag azt a URL címet jelenti, amit az ügyfeleid/felhasználóid a bögészőjükbe beírnak, hogy megnézhessék a honlapod.

Ha van ötleted, hogy mi legyen a domained, akkor ellenőrizni kell, hogy az, amit kitaláltál esetleg foglalt-e már. Sajnos elképzelhető, hogy másnak már eszébe jutott ezzel a címmel honlapot csinálni. Ilyenkor tovább kell gondolkodni és másik ötlettel előállni. Egy rövid Google kereséssel több weboldalt is találhatsz, ahol ellenőrizni tudod, hogy foglalt-e a kinézett domained. Pl:

http://www.domain.hu/domain/szabad-e/

.hu-ra végződjön? .com-ra? Esetleg jó lenne mindkettő? Ahány féle domaint szeretnél, annyi címet kell külön megvenned, legalább 1 évre.

Tárhely

A domain mellett tárhelyre is szükséged lesz, ahová a honlapod működéséhez szükséges fájlok kerülnek. Ekkor kerülnek képbe a tárhelyszolgáltatók. Tőlük bérelhetsz lényegében helyet a honlapod számára. Rengeteg tárhelyszolgáltató van a piacon, más-más árakkal, különböző csomagokkal. Mikor szétnézel ajánlataik között, érdemes átgondolni, hogy nagyságrendileg mekkora tárhelyre lesz szükséged. Ezt sok tényező befolyásolhatja. Kell hely a feltöltendő képeknek, dokumentumoknak. Ha olyan típusú honlapot szeretnél, ahová sok képet, galériát vagy portfólió-t kell elhelyezni, az megnövelheti a szükséges a tárhelyméretet. Ha honlapodon keresztül üzeneteket is szeretnél fogadni, akkor az e-mail-ek és az azokkal érkező csatolmányok számára is kell majd hely.  Végül némi hely a honlapod menedzseléséhez használt CMS számára is szükséges. Összességében egy átlagos funkciókkal bíró, például vállalkozást bemutató oldal számára 1 GB tárhely bőven elég szokott lenni. A legtöbb szolgáltatónál nagyjából ekkora szokott lenni a minimális csomag, amire elő tudsz fizetni, 1 évre.

SSL tanúsítvány

Nem kötelező, de jó ha van, különösen ha az oldaladon keresztül például fizetni is lehet. A tanúsítvány megléte arról biztosítja honlapod felhasználóit, hogy a weboldalad használata, az ottani felhasználói fiókjukba történő belépés nem jár biztonsági kockázattal. Az SSL tanúsítvánnyal rendelkező oldalak onnan ismerhetők fel, hogy címük https-el kezdődik, a címük előtt a böngészőben pedig egy kis lakat látszik. Hasonlóan a tárhely- és a domain előfizetéshez, az SSL tanúsítványt is évente meg kell újítani. 

CMS és sablon

Ha megvan a domain és a tárhely, akkor akar kezdődhet is a honlap összeállítása. Ehhez valamilyen tartalomkezelő rendszert (CMS) szoktak először telepíteni a tárhelyre, ilyen például a WordPress vagy a Joomla. Ezeken keresztül lehet egyszerűen karban tartani a honlapot.

Csapatunk a WordPress mellett teszi le a voksát, több okból is: A felülete elérhető magyar nyelven is, ingyenes, felhasználói bázisa pedig igencsak széles. Rengeteg profi cég fejleszt hozzá honlap sablonokat, melyek alapján szép és modern honlapok építhetők fel, rövid idő alatt.  Emmellett pedig sok cég feljeszt ún. bővítményeket (plugin) WordPresshez, melyek extra funkciókkal tudják feldobni a honlapod.